Ugrás a fő tartalomra

Konyha - Fűszerek- mihez mit használjunk

Levesek
Levesekhez általában:
 
boróka
borsfű
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
lestyán
majoránna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
Apróléklevesekhez:
citrom
feketebors
fehérrépa
fokhagyma
pirospaprika
petrezselyem
vöröshagyma
Gulyáslevesekhez:
feketebors
kömény
petrezselyem
pirospaprika
vöröshagyma
zöldpaprika
Gyümölcslevesekhez:
citrom
citromhéj
fahéj
narancshéj
szegfűszeg
vanília
Hallevesekhez:
babér
borsfű
citrom
feketebors
fehérrépa
fokhagyma
kakukkfű
lestyán
petrezselyem
pirospaprika
sáfrány
szegfűszeg
tárkony
vöröshagyma
Hús- és erőlevesekhez:
bazsalikom
feketebors
fehérrépa
fokhagyma
gyömbér
kakukkfű
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
sáfrány
szerecsendió
vöröshagyma
zeller
zöldpaprika
Korhelylevesekhez:
babér
bazsalikom
feketebors
fokhagyma
kapor
kömény
majoránna
pirospaprika
vöröshagyma
Húsok, szárnyasok
Pácokhoz általában:
babér
bazsalikom
borókabogyó
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
kömény
lestyán
petrezselyem
rozmaring
tárkony
vöröshagyma
Bárányhoz, birkához:
bazsalikom
borsfű
chili
curry
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
kömény
majoránna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
szegfűbors
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zsálya
Borjúhoz:
bazsalikom
borsfű
curry
feketebors
kapri
majoránna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
szerecsendió
vöröshagyma
zeller
zsálya
Marhához:
babér
bazsalikom
boróka
borsfű
chili
curry
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
kömény
lestyán
majoránna
oregano
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zsálya
Disznóhoz:
babér
borsfű
curry
feketebors
fekete üröm
fokhagyma
kakukkfű
koriander
kömény
lestyán
majoránna
pirospaprika
rozmaring
turbolya
vöröshagyma
zsálya
Csirkéhez:
borsfű
citromfű
curry
kakukkfű
kömény
majoránna
metélőhagyma
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
Kacsához:
borsfű
babér
kakukkfű
kömény
majoránna
rozmaring
tárkony
zsálya
Libához:
borsfű
édeskömény
fekete üröm
kakukkfű
kömény
majoránna
rozmaring
tárkony
zsálya
Pulykához:
borsfű
curry
kakukkfű
kömény
majoránna
petrezselyem
pirospaprika
tárkony
rozmaring
vöröshagyma
zsálya
Halak, vadak, gombák
Halakhoz általában:
babér
bazsalikom
bors
borsfű
citromfű
fekete üröm
kakukkfű
kapor
kömény
lestyán
majoránna
metélőhagyma
petrezselyem
pirospaprika
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
Vadakhoz általában:
áfonya
babér
boróka
feketebors
kakukkfű
kapribogyó
rozmaring
szegfűbors
szegfűszeg
tárkony
Sült halakhoz:
borsfű
kakukkfű
tárkony
Tengeri halakhoz:
babér
bazsalikom
édeskömény
kakukkfű
kapor
majoránna
metélőhagyma
tárkony
turbolya
rozmaring
Nyúlhoz:
babér
bazsalikom
lestyán
majoránna
rozmaring
zsálya
Őzhöz, szarvashoz: 
babér
boróka
borsfű
lestyán
majoránna
rozmaring
zsálya
Gombákhoz:
bazsalikom
bors
borsfű
citromfű
kakukkfű
kapor
majoránna
petrezselyem
rozmaring
tárkony
Zöldségek, raguk
Ragukhoz általában:
babér
borsfű
citromfű
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
lestyán
majoránna
metélőhagyma
oregano
petrezselyem
zeller
zsálya
Babhoz:
babér
bazsalikom
borsfű
fehérrépa
fokhagyma
kapor
pirospaprika
tárkony
vöröshagyma
Borsóhoz:
bazsalikom
borsfű
majoránna
petrezselyem
rozmaring
turbolya
zsálya
Burgonyához:
babér
bazsalikom
borsfű
feketebors
kakukkfű
kapor
lestyán
majoránna
oregano
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
turbolya
vöröshagyma
Fehérrépához:
borsfű
kapor
majoránna
Karfiolhoz:
édeskömény
kapor
metélőhagyma
rozmaring
Káposztához:
borsfű
feketebors
kakukkfű
kömény
majoránna
oregano
petrezselyem
pirospaprika
vöröshagyma
zsálya
Kelbimbóhoz:
borsfű
kapor
zsálya
Kelkáposztához:
feketebors
fokhagyma
kömény
majoránna
pirospaprika
vöröshagyma
Lencséhez:
babér
borsfű
citrom
fokhagyma
petrezselyem
pirospaprika
vöröshagyma
Paradicsomhoz:
babér
bazsalikom
borsfű
feketebors
fokhagyma
kapor
majoránna
metélőhagyma
oregano
petrezselyem
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
zsálya
Savanyú káposztához:
bazsalikom
borsfű
kakukkfű
kapor
lestyán
pirospaprika
tárkony
vöröshagyma
Sárgarépához:
petrezselyem
turbolya
Spenóthoz:
fokhagyma
majoránna
rozmaring
turbolya
tárkony
zsálya
Tökhöz:
bazsalikom
kapor
majoránna
pirospaprika
rozmaring
tárkony
Zellerhez:
petrezselyem
tárkony
turbolya
Zöldbabhoz:
borsfű
fokhagyma
kakukkfű
kapor
majoránna
oregano
petrezselyem
rozmaring
tárkony
vöröshagyma
zsálya

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Recept - Nyújtott vakarcs

Édesanyám sokat készít ilyet mert imádjuk. Nagyon szeretjük a nyújtott vakarcsot vagy más lehet úgy ismeri sós rétes... Egyszerű, laktató, sok lesz belőle, gyorsan kész! Hozzávalók: 1 csomag kész 8 lapos réteslap 3-4 db egész tojás 1 nagy doboz tejföl só A tejfölt, tojást, sót összekeverjük. egy tepsit kiolajozunk vékonyan. 2 réteslapot ráhelyezünk, és meglocsoljuk körbe a szusszal. egy réteslap, egy kis szusz... és így tovább. Én úgy csinálom, hogy mindig máshova kerül a rétegek között a szusz. Legalulra, a 3. ill utolsó réteg közé egy kis vizet löttyintek ne legyen száraz. Végén hagyok annyi szuszt, hogy tetejére is tegyek. Sütőbe 200°-220°fokra, 10 perc (de azért figyeljük :)) És ilyen szép és finomságos lesz! Fel is lehet turbózni egy kis szalonnával, szalámival, sajttal, kinek mi a kedvence :) Jó étvágyat!

Recept - Túrótorta

Piskóta 5 tojás(kisebb méretű) 18dkg cukor 18dkg liszt 1 tk sütőpor 3 ek hideg víz Krém 500gr túró egy tojás ízlés szerinti cukor mennyiség 2 ek Dr. Oetker tejszín ízű habtejszínből Máz Dr. Oetker tejszín ízű habpor 1,5dl   hideg tej   Díszités 1 tábla fehér csoki  1 tk vaj A tojásfehérjét habbá verjük, félretesszük a hűtőbe. Kézi habverővel   a tojás sárgáját elkezdjük felverni, hozzáadagoljuk a cukrot és habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is, közben a 3 evőkanál vizet is.   Adjunk 1 ek habot a masszához, és   így keverjük tovább. Ezután fakanállal forgassuk bele a habot. Óvatosan nehogy a hab összetörjön! Kerek tortaformát kikenünk margarinnal és liszttel körbeszórjuk.   A sütőt 180° C fokra előmelegítjük és a piskótát 45 percig süssük. Szép magasra feljön, amit akár 4-5 fele is vághatunk. A túróhoz hozzáadjuk a   cukrot a tojást és összekeverjük. Majd adunk hozzá a Dr. Oetker habtejszínből 2 evőkanálnyit. Elkészítése megtalálha

Nadrág átalakítás

Azon gondolkodám, hogy kéne egy nadrág a nyárra, mert amúgy szoknyás vagyok. Megyünk szombaton hosszú útra szoknyám szépen nézne ki a végére. Igazán egyszerű megoldásra gondoltam, egy kis nyissz, egy kis csipke, egy kis varrás...   Van két egyforma farmerom az egyiknek levágtam a szárát körülbelül térd alatt. Felhajtottam, megtűztem 1cm-rel és géppel felvarrtam.    A csipkét kézzel erősítettem fel rá, úgy hogy ne látszódjon a cérna.     És voilà van is egynyári gatyám :)