Ugrás a fő tartalomra

Konyhai tippek, trükkök

A világos, fehér húsú zöldségek és gyümölcsök nem barnulnak meg ha feldarabolás után citromlével meglocsoljuk.

Ha karajt, hátszínt, combot használunk főzés és sütés előtt az inakat vágjuk be, így nem ugrik össze a hús.

Kemény tojás főzőlevébe tegyünk csipet sót, nem reped meg főzés közben a tojás.

Az édes süteményekhez tegyünk picike sót, jobban kiadja az édes ízt.

Ez tényleg érdekes: a kólát használhatjuk pácnak is, a savai annyira erősek, hgoy megpuhulnak a hús rostjai, marhahúsnál pedig elveszi annak erős ízét.

A zsírban sütött húsok puhábbak, mint az olajban sültek.

A húst vágódeszkán, alatta konyharuhával, folpackal leborítva klopfold. Így nem csapsz nagy zajt és nem fröcsög mindenre húslé.

A citrom leve könnyebben kijön, ha felvágás előtt meghempergeted a kezeddel a konyhapulton.

Ha az ételt túlsóztad, tegyél bele összevágott krumpli vagy répát.

Ha nem tudod mennyire friss a tojás, tedd egy pohár vízbe, amennyiben lebeg akkor friss, viszont ha lesüllyed sajnos nem ehető.

Fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát vesz el, így még ha csak vizet forralunk is tegyünk rá fedőt.

Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás

A mosogató csapjára helyezzünk víztakarékos szűrőt, levegővel keveri a vízet, nagyobb hatékonysággal öblít és takarékos.

 Erősen szennyezett edényeket áztassunk be mosószódás vízbe, Nemcsak hatékony, de környezetbarát is.

Száraz kenyeret gyűjtsük külön, felhasználhatjuk morzsának.

A húsdarálót könnyen megtisztíthatjuk, ha a hús után egy száraz zsemlét vagy vajas papírt darálunk át rajta.

 Az új főzőedényben használat előtt forraljuk fel vizet, és hagyjuk bennük kihűlni, így ellenálló képességük megnő.

 Boros ételt sose készítsünk alumínium edényben, mert az íze és a színe megváltozik.

 A cukor nélkül habbá vert tejszín jóval tovább marad kemény, mint a cukrozott.

 Ha a sajt nagyon kiszáradt, egy éjszakára áztassuk tejbe, ezután újból könnyen szeletelhető.

 Ha a vöröshagyma nagyon erős, felvágásig tartsuk hideg vízben.

Ha a burgonyák nem egyformák, puhulási idejük sem egyforma. Ezen könnyen segíthetünk, ha a nagyobbakat villával vagy tűvel néhány helyen megszurkáljuk

 Ha fedő nélkül főzzük a karfiolt, puffasztó gázai elillannak a levegőbe.

 Ha elsóztuk a levest vagy a főzeléket, néhány evőkanál tejjel vagy tejföllel enyhíthetjük a sós ízt.

 A tojásokat egyenként, külön-külön üssük fel egy kis pohárba, csak ezután tegyük a többihez,
így ha egy tojás rossz, nem teszi tönkre az egészet.

 A sótartóban nem áll össze a só, ha néhány szem rizst keverünk bele.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Recept - Nyújtott vakarcs

Édesanyám sokat készít ilyet mert imádjuk. Nagyon szeretjük a nyújtott vakarcsot vagy más lehet úgy ismeri sós rétes... Egyszerű, laktató, sok lesz belőle, gyorsan kész! Hozzávalók: 1 csomag kész 8 lapos réteslap 3-4 db egész tojás 1 nagy doboz tejföl só A tejfölt, tojást, sót összekeverjük. egy tepsit kiolajozunk vékonyan. 2 réteslapot ráhelyezünk, és meglocsoljuk körbe a szusszal. egy réteslap, egy kis szusz... és így tovább. Én úgy csinálom, hogy mindig máshova kerül a rétegek között a szusz. Legalulra, a 3. ill utolsó réteg közé egy kis vizet löttyintek ne legyen száraz. Végén hagyok annyi szuszt, hogy tetejére is tegyek. Sütőbe 200°-220°fokra, 10 perc (de azért figyeljük :)) És ilyen szép és finomságos lesz! Fel is lehet turbózni egy kis szalonnával, szalámival, sajttal, kinek mi a kedvence :) Jó étvágyat!

Tematikus ősz: Scrapbook

Scrapbook kartonok: ITT!!

Nyújtott vakarcs

Édesanyám sokat készít ilyet mert imádjuk. Nagyon szeretjük a nyújtott vakarcsot vagy más lehet úgy ismeri sós rétes... Egyszerű, laktató, sok lesz belőle, gyorsan kész! Hozzávalók: 2 cs kész 8 lapos réteslap 2-3 db egész tojás 2 nagy doboz tejföl só A tejfölt, tojást, sót összekeverjük. egy tepsit kiolajozunk vékonyan. 2 réteslapot ráhelyezünk, és meglocsoljuk körbe a szusszal. egy réteslap, egy kis szusz... és így tovább. Én úgy csinálom, hogy mindig máshova kerül a rétegek között a szusz. Legalulra, a 3. ill utolsó réteg közé egy kis vizet löttyintek ne legyen száraz. Végén hagyok annyi szuszt, hogy tetejére is tegyek. Sütőbe 200°-220°fokra, 10 perc (de azért figyeljük :)) És ilyen szép és finomságos lesz! Fel is lehet turbózni egy kis szalonnával, szalámival, sajttal, kinek mi a kedvence :) Jó étvágyat!