Ugrás a fő tartalomra

Konyha - Mérés ha nincs mérlegünk

Van mennyiségi jelölés:
  • csipet
  • késhegy
  • kávéskanál (kk)
  • teáskanál (tk) - púpozott, csapott
  • evőkanál (ek) - púpozott, csapott
  • csésze
  • pohár
  • csomag, csokor (cs)
konyhai mértékegységek (dekagrammban):
  •  1 csapott ek (por)cukor, (rétes)liszt, só: 1,5 dkg
  • 1 púpozott ek (por)cukor, (rétes)liszt, só: 2 dkg
  • 1 csapott ek zsemlemorzsa: 1,2 dkg
  • 1 púpozott ek zsemlemorzsa: 1,8 dkg
  • 1 csapott ek búzadara: 1,5 dkg
  • 1 púpozott ek búzadara: 2 dkg
  • 1 ek vaj: 2 dkg
 Ha gyakran sütünk-főzünk, érdemes olyan mérőpoharat (vagy esetleg kettő különbözőt) beszerezni, amely kisebb (0-100 ml) és nagyobb (0-500 ml) mennyiség kimérését is lehetővé teszi.

Alkalmazzuk az evőkanállal történő kimérést csak abban az esetben, ha kis mennyiség (0-10 dkg) kimérése a cél, illetve ha a recept kifejezetten ezt írja elő.

Néhány grammnyi eltérés általában nem gond a receptekben, kivéve süteményeknél. Ott lehetőleg törekedjünk a pontos adagokra (és vegyük inkább elő a mérleget).

Ha a recept kávés és mokkás kanalat alkalmaz mennyiségként, a mokkáskanál a kisebb kanál.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Recept - Nyújtott vakarcs

Édesanyám sokat készít ilyet mert imádjuk. Nagyon szeretjük a nyújtott vakarcsot vagy más lehet úgy ismeri sós rétes... Egyszerű, laktató, sok lesz belőle, gyorsan kész! Hozzávalók: 1 csomag kész 8 lapos réteslap 3-4 db egész tojás 1 nagy doboz tejföl só A tejfölt, tojást, sót összekeverjük. egy tepsit kiolajozunk vékonyan. 2 réteslapot ráhelyezünk, és meglocsoljuk körbe a szusszal. egy réteslap, egy kis szusz... és így tovább. Én úgy csinálom, hogy mindig máshova kerül a rétegek között a szusz. Legalulra, a 3. ill utolsó réteg közé egy kis vizet löttyintek ne legyen száraz. Végén hagyok annyi szuszt, hogy tetejére is tegyek. Sütőbe 200°-220°fokra, 10 perc (de azért figyeljük :)) És ilyen szép és finomságos lesz! Fel is lehet turbózni egy kis szalonnával, szalámival, sajttal, kinek mi a kedvence :) Jó étvágyat!

Tematikus ősz: Scrapbook

Scrapbook kartonok: ITT!!

Nyújtott vakarcs

Édesanyám sokat készít ilyet mert imádjuk. Nagyon szeretjük a nyújtott vakarcsot vagy más lehet úgy ismeri sós rétes... Egyszerű, laktató, sok lesz belőle, gyorsan kész! Hozzávalók: 2 cs kész 8 lapos réteslap 2-3 db egész tojás 2 nagy doboz tejföl só A tejfölt, tojást, sót összekeverjük. egy tepsit kiolajozunk vékonyan. 2 réteslapot ráhelyezünk, és meglocsoljuk körbe a szusszal. egy réteslap, egy kis szusz... és így tovább. Én úgy csinálom, hogy mindig máshova kerül a rétegek között a szusz. Legalulra, a 3. ill utolsó réteg közé egy kis vizet löttyintek ne legyen száraz. Végén hagyok annyi szuszt, hogy tetejére is tegyek. Sütőbe 200°-220°fokra, 10 perc (de azért figyeljük :)) És ilyen szép és finomságos lesz! Fel is lehet turbózni egy kis szalonnával, szalámival, sajttal, kinek mi a kedvence :) Jó étvágyat!